Nemrég az Erzsébet téri Gödörnél még nylon harisnyák ellen tiltakozó Vácpáör Dorottyának nem tetszik a rendszer.

 

Hála az Egymillióan a magyar sajtószabadságért névre hallgató facebook csoportnak, régi nagy kedvencünket láthatjuk újra bevetés közben.

Aki nem emlékezne, vagy netán lemaradt volna, feltétlenül nézze meg a videót, kötelező darab: 

 

 

A sztori röviden arról szólt, hogy egy csapat lelkes, tájékozatlan feminista nylon harisnyák ellen tiltakozva csinált nagyszerű sajtóvisszhangot, az amúgy Ariel Liquitabs promóciónak szánt kiállításon. A kivitelező ügynökség valószínűleg azóta már többszörösen aranyba foglalta Vácpáör Dorottya a nevét. Részleteket az addict blogon olvashattok: http://addict.blog.hu/2010/04/08/szexista_e_az_orias_nylonharisnya.

Az egyszemélyben emberjogi harcos, állatvédő, feminista multitalentum most énekszóval küzd a rendszer ellen, hallgassuk szeretettel:

Bonyolult tanulságokat nem szeretnék levonni, a dal tök jó, eseménypromóciónak hibátlan, ebben ügyes a kislány. Tiltakozni szeret, furcsa véletlen lehet pusztán, hogy sűrűn belebotlik egy-egy kamerás emberbe. 2006-ban nem láttuk sehol, lehet még kicsi volt, lehet akkor tetszett neki a rendszer. Persze becsúszik pár apró baki, János vitéz Iluskája Juliska lesz, régen volt már az általános iskola.

Ja és nekem az aszú és az  Unicum hungarikum!

 Következő írásunkban néhány érdekes levélből csemegézünk. Véletlenül sem akarjuk a vészharangot kongatni és jövőbelátó varázsgömbünkkel sztrájkhullámokat vizionálni, de annyit azért lejegyezhetünk, hogy valamit nagyon másképp kellene csinálni.

Az Orbán kormány ”nemzeti együttműködése” nem aratott osztatlan sikert, a panaszosok száma egyre növekszik. Tegnap újabb nyílt levél látott napvilágot, melyben a rendvédelmi dolgozók kifogásolják munka és életkörülményeiket. Az első levelet egy tűzoltó írta, aki arra panaszkodik, „hogy a Magyar Állam megszegni készül adott szavát, egy velem - 1997-ben - kötött megállapodást. Ezt a megállapodást úgy hívják, hogy "Hivatásos Szolgálati Törvény"”.  A levélben részletezi a lánglovagok munkakörülményeit, s leírja miért is hátrányos számukra a tervezett nyugdíjmódosítás. A teljes levél az alábbi linket olvasható: http://www.langlovagok.hu/erdekvedelem/71_egy-elkeseredett-tuzolto-nyilt-levele

Nem sokkal később egy Vidéki Rendőr írt egy nyílt levelet, válaszként Orbán Viktor és Pintér Sándor rendőrökhöz intézett támogató levelére. Ebben kifogásolja az ún. semmisségi törvény elfogadását, ami a közrendőrök szavahihetőségét kérdőjelezi meg. Továbbá élcelődő stílusban tájékoztatja a miniszterelnököt a rendőrség és a rendőrök morális helyzetéről. (http://www.rkdsz.hu/hirek/ismeretlen-videki-rendor-valasza-a-levelre)

Végezetül álljon itt a legújabb levél, melyre az egyik közösségi oldalon bukkantunk:

„"Tisztelt" Miniszterelnök Úr! Jó lenne ha felébredne és kicsit körbenézne, valamint abbahagyná a ködösítés!!! Pont olyan semmirekellő mint az elődei voltak, akiket annyit pocskondiázott! Mit papol itt közbiztonságról??? A sok birka meg beveszi, csak ...nekik nincs rálátása a dolgokra. Méghogy kiemelt támogatás a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában! Valójában mindenkitől elvonás, csak a kedvenc terrolelhárítási legényeinek jut minden, ami szemnek szájnak ingere. Amennyiben az időm engedi, majd megválaszolom azt a kedves levelet, amit küldött a semmiségi törvénnyel kapcsolatban. Bár tudom, hogy valamelyik segg, avagy talpnyalója fogja elolvasni és nem is meri átadni Önnek, de reménykedem, hogy valahogy eljutnak a soraim Önhöz. Ha esetleg nem mondták Önnek a Rendőrség éppen a bányászbéka segge alól tekint fel a valóságra. Mint azt az egyetlen valamirevaló tábornok le merte írni a végeken nincs pénz semmire (értsd: papír, WC papír, tolmács, szakértő) a maga által létrehozott TEK nevű semmirekellő társaság meg Q7-es Audikkal furikázik! VÉRLÁZÍTÓ amit művelnek!! A helyi szerveknél az őrmesterek 80-100 ezer forintot keresnek (ebből éljen meg a sok megélhetési politikus mint a Lázár haverja) amiért elvárják, hogy friss, fitt, művelt, pihent és mindíg hadrafogható legyen. A TEK-nél pedig ugyanezen őrmester annyit keres, mint a helyi szervnél egy alezredes alosztályvezető. Közben pedig SEMMIT NEM CSINÁLNAK!!! Ne feledje, ezek az emberek közülünk mentek oda és elmesélik, hogy egész nap sportolás, uszoda, lézengés a program. Hibá akarják befogni a szájukat, hogy mennyire titkos a tevékenységük!!! VICC! Na ez a magyar közbiztonság! .....................r. őrnagy

 2011. március 14-én terjesztették be az új alkotmánytervezetet T/2627 számon. Ebben a 26. cikk (2) bekezdésében az olvasható, hogy „a hivatásos bírákat a köztársasági elnök nevezi ki”. Majd március 28-án Lázár János és Harrach Péter módosító javaslatot nyújtott be (T/2627/87). E szerint a (2) bekezdés az alábbiak szerint módosul: „a hivatásos bírákat a köztársasági elnök nevezi ki. Bíróvá az nevezhető ki, aki harmincadik életévét betöltötte.” Április 4-én Lázár képviselő kapcsolódó módosító javaslatot terjesztett be (T/2627/155).

„(2) A hivatásos bírákat törvényben meghatározottak szerint a köztársasági elnök nevezi ki. Bíróvá az nevezhető ki, aki a harmincadik életévét betöltötte. A bírói szolgálati jogviszony legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhat fenn.”

Április 5-én összeült az Alkotmányügyi bizottság, s megtárgyalta a benyújtott módosító indítványokat (T/2627/159). A kiegészítő ajánlás szerint nem támogatták a bizottsági tagok a 2627/155 számú javaslatot, tehát úgy néz ki, mégis 70 éves korukig dolgozhatnak a bírók.

Jelenleg az AB 11 tagból álló testület, melynek tagjait az Országgyűlés választja 2/3-os többséggel. A tervek szerint a tagok számát is felemelik 15 főre.

Az Alkotmánybíróság tizenöt tagból álló testület, amelynek tagjait az Országgyűlés az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre választja.” – 2627/63 módosító javaslat.

Jelenleg megbízatásuk 9 évre szól, vagy a 70. életév betöltéséig.

A 2/3-os kritérium következtében mindig komoly előkészület előzte meg a jelöltek kiválasztását, majd megválasztását. Mivel a korábbi kormányok nem rendelkeztek ezzel a többséggel, szükség volt az ellenzék szavazatára is, ezért általában párosával választották a bírákat. Így egyik a kormány, másik az ellenzék jelöltje volt, ezáltal a szervezeten belül is megmaradt a viszonylagos kiegyensúlyozottság. 2005 óta az alábbi párosokat választották meg: Holló András – Balogh Elemér; Bragyova András – Kovács Péter; Kiss László – Trócsányi László; Lenkovics Barnabás – Lévay Miklós. Egyedül választották meg Paczolay Pétert. Egyszerre került be Bihari Mihály és Stumpf István, őket azonban már az Orbán-kormány alatt választották. (Trócsányi László 2010. októberig volt az AB tagja, ekkor lemondott, mivel párizsi nagykövetnek nevezték ki.)

Jelenleg 10 tagja van a testületnek, a lemondott bíró helyére még az idén kellene újat választani. Ha megmarad az új alkotmányban az a javaslat, hogy 15 tagú legyen a testület, akkor jövőre további 4 taggal kell bővíteni a létszámot. 2013-ban betölti 70. évét Bihari Mihály és Holló András is, ezért a helyükre is új tagokat kell választani. Ebben az esetben 2014-re a 15 bíró közül 8 a jelenlegi ciklusban nyerné el mandátumát.

További változásokat eredményezne az öregségi nyugdíjkorhatár bevezetése a bírói kar életében. Ezért úgy gondolom, egy gondolatot mégis megér a Lázár féle javaslat, ugyanis ez jelentős hatással lenne az AB összetételére, hisz ezáltal néhány bíró a tervezett idő előtt távozna a taláros testületből. A bizottság elutasítása után valószínű, hogy nem fogja támogatni az Országgyűlés sem a tervezetet, de mi van ha mégis…

…akkor 2012-ben még 2 tagot kell választani, illetve 2013-ban még egyet. Ami azt jelenti, hogy a 15 bíró közül 11-et az Orbán-kormány alatt választottak meg.

 

 

sz. idő

beiktatás

lejár

70 éves

öregségi

választás

Paczolay Péter

1956

2006. feb.

2015.feb

2026.

2020.(64)

 

Holló András

1943

2005. nov.

2014.nov

2013.

2005.(62)

!

Balogh Elemér

1958

2005. nov.

2014.nov

2028.

2023.(65)

 

Bihari Mihály

1943

2010. júli.

2019.júli.

2013.

2005.(62)

!

Bragyova András

1950

2005. szept.

2014.szept.

2020.

2012.(62)

!!

Kiss László

1951

2007. márc.

2016.márc.

2021.

2013.(63)

!!

Kovács Péter

1959

2005. szept.

2014.szept.

2029.

2024.(65)

 

Lenkovics Barnabás

1950

2007. ápr.

2016.ápr.

2020.

2012.(62)

!!

Lévay Miklós

1954

2007. ápr.

2016.ápr.

2024.

2017.(63)

 

Stumpf István

1957

2010. júli.

2019.júli.

2027.

2022.(65)

 

 

Egyelőre természetesen ez csak fikció, de könnyen belátható, hogy az AB hitelességét és függetlenségét jelentősen csorbítaná a tagok összetételének ilyen mértékű változása.

Nézzük mekkora is a nemzeti együttműködés hazánkban. Óriási! Hiszen van Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatunk (1/2010. (VI./16.) OGY politikai nyilatkozat), melyet minden közintézményben ki kellett függeszteni. Ez fekteti le a Nemzeti Együttműködés Rendszerének alapjait. A Nyilatkozat nem keverendő össze a Nemzeti Együttműködés Programjával, mely a kormányprogram is egyben.

De miért is hozom szóba ezeket? Nyilvánosságra került ugyanis a héten, hogy a rendőri állomány levelet kapott a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől. Ebben arra kérik a rendőröket, hogy a „semmisségi törvény” (2011. évi XVI. törvény) ellenére továbbra is végezzék becsülettel, s hivatástudattal munkájukat. Ebben kimondják, hogy

1. § A 2006. szeptember 18. és október 24 . között, a Magyar Köztársaság területén, a tömegoszlatásokhoz kapcsolódóan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, illetve garázdaság miatti elítélések, továbbá a bíróság hatáskörébe tartozó rendzavarás, garázdaság és veszélyes fenyegetés szabálysértése elkövetésének megállapításai semmisnek tekintendők, amennyiben az elítélés vagy a megállapítás alapját kizárólag rendőri jelentés, illetőleg rendőri tanúvallomás képezte.”

Ebből a törvényből azt lehet levonni, hogy a rendőr nem szavahihető. Innen pedig már egyenes út vezet a rendőrség erkölcsi megítélésének romlásához. Feltehetőleg ezt érezte Orbán és Pintér is, ezért próbált egy lelkesítő, támogató levelet írni a rendőröknek. Arra most nem térek ki, hogy ez milyen reakciót váltott ki az állományból. Másra szeretném felhívni itt a figyelmet.

Idézet a levélből:

Az állomány túlnyomó részét kitevő, munkájukat áldozatkészen végző rendőröket nemcsak személyesen biztosítjuk támogatásunkról, hanem a kormány is elismeri munkájukat. A Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában a rendőrség kiemelt támogatására vonatkozó részek változatlanul hatályosak.”

Csakhogy a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatában egy szó sem esik a rendőrség helyzetéről. Ugyanis ami szól többek közt a rendőrség helyzetének javításáról az a Nemzeti Együttműködés Programja (a kormányprogram). Tehát nagyon úgy néz ki, hogy összekeverték a két dokumentumot, amiből arra lehet következtetni, hogy már az ötletgazdák sem tudják követni, hogy mikor mire kell hivatkozni.

(Ha tetszett a cikkünk, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz)

Az alábbiakban barátunk, Csaba Zoltán írását olvashatjátok: 

Nem tudtam azonosulni a csütörtöki médiatörvény elleni tüntetéssel.

Nem szeretem a törvényt. Azt gondolom, hogy nagyon rossz irányba visz, a hatalommal való visszaélés lehetőségét rejti. Akkor is így gondolom, ha Mádl a szombati Magyar Nemzetben ez ellen érvel. Veszélyesnek tartom, ha túlzottan központosul a hatalom, de könyörgöm, valaki mondja meg Kornai Jánosnak, meg a Kossuth téren tüntetőknek, hogy egyelőre Magyarországon NINCS autokrácia, se cenzúra!
Már a korábbi, Kossuth téren szervezett demonstráción is erősnek éreztem, mikor Bródy a berekesztettségről beszélt, úgy tett, mintha üldöznék, és párhuzamot vont a kommunizmus éveiben zajló üldözésekkel. Ajánlanám a kedves figyelmébe az alábbi videót; Kis János, Mécs Imre, Orbán Viktor, Fodor Gábor és rendőrök. (Feketedoboz, 1988)
"Ma Magyarországon nincsen sajtószabadság, ma Magyarországon nincsen szólásszabadság..."
állította ugyanennek a tüntetésnek az egyik szervezője beszédében. Véleményem szerint ez egyszerűen nem igaz. Amíg videó megosztókon, újságokban olvashatunk a tüntetésről, amíg egyáltalán erre elmehetünk, addig káros dolog minden árnyaltság nélkül azt mondani, hogy nincs sajtószabadság. Még Heller Ágnes is azt mondta, hogy
hagyjuk végre abba a helyzetet nem pontosan leíró, túl nagy szavak egymást túllicitáló kiabálását. Autokrácia, hazaáruló, korrupt.”
A csütörtöki tüntetés párhuzamot vont az egyiptomi és a magyar helyzet között. Tudom, hogy nem azt állította a szónok, hogy hazánkban ugyanaz a helyzet, de a kontextussal ezt az érzetet keltette a hallgatóságban. Az egyiptomi, vagy a fehérorosz helyzettel való párhuzam alapvetően hamis és megtévesztő. Félreértés ne essen, borzalmas az optikája annak, hogy a magyar kormány pár hete a szaúdi-magyar kapcsolatok elmélyítéséről beszél, aztán Szaúd-Arábia befogadja a Tunéziából a forradalom elől menekülő elnököt, ezt követően Egyiptomban turnézik Orbán, ahol ugyancsak zavargások törnek ki. Magyarul a „baráti országok” rezsimje meglehetősen autokrata. Ettől függetlenül le kell szögezni, hogy Magyarországon demokrácia, és jogállam van, de a hatalom nem tartja tiszteletben az elmúlt 20 év magyar demokráciájában kialakult, illetve az Európában elfogadott demokratikus elveket, hagyományokat. Ez éppen elég nagy baj, ezt is lehet kritizálni.
Bodó Balázs üde színfolt volt a tegnapi tüntetésen. Arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetnek is megvan a maga szépsége, mert így ráébredünk az értékeinkre, mint a szabad sajtó, vagy a demokratikus intézmények, hovatovább magántulajdon.
 „– Barátaim! Az igazat megvallva én örülök a mostani médiatörvénynek. Örülök neki, mert elkezdődött végre a beszélgetés arról, hogy mire is való a média, hogyan is működik az internet korában, milyen állapotban van a magyar sajtó, és hogyan lehetne a negyedik hatalmi ágat jobbá tenni. Őszintén szólva, örülök a magánnyugdíjpénztárak államosításának is, mert így nem csak a magántulajdonról kell mindannyiunknak elgondolkodnunk, de arról is, hogy érdemes-e az államra bízni a jövőbeni jólétünket. Végre az is kiderül, hogy mire tartjuk az Alkotmánybíróságot, és hogy milyen intézményeket tartunk a köztársaság számára létfontosságúnak. Talán ez a krízis kellett ahhoz, hogy ráébredjek, ráébredjünk arra, mi is a magunk felelőssége egy demokráciában. Az elmúlt 10-15 évben azt hittem, hogy ha teszem a dolgom, tisztességgel és becsülettel, akkor apránként ugyan, de majd minden egyre jobb lesz. Nem lett jobb, egyre rosszabb lett.” 
Abban is igaza van Bodónak, hogy nekünk magunknak, egyszerű, hétköznapi civileknek kell a kezünkbe venni a saját sorsunkat, és nem várni kell az intézményekre, a politikusokra, vagy az EU-ra. Mi magunk legyünk a saját sorsunk kormányosai!
Megjelent a tüntetésen Kardos-Horváth János is, a Kaukázus egykori frontembere. A "Gyere vissza, Feri, segíteni kell" című nóta eléneklése nem biztos, hogy segített abban, hogy a média és az érdeklődők a demonstrációt párt-független, civil megmozdulásként azonosítsák. Tovább rontott a helyzeten, hogy több LMP-s és szocialista képviselő is megjelent, pl. Szabó Zoltán MSZP-s politikus is, és erre a színvonalas média rögtön le is csapott (Index videó, Heti Válasz, stb). Kicsit sajnálom, hogy az üzenet, hogy tükröt tartsanak Orbán Viktornak, egykori, diktatúra és elnyomás ellen küzdő énjét felidézve, nem jön át – különösen a médián.
 Néha a kevesebb több. Talán, ha jobban kiérlelt, egységesebb, kevésbé populista frázisokkal álltak volna ki a civilek, kevesebb túlzással, akkor hitelesebb lenne a kritika. Több Bodó-féle beszédet, értelmes-értékes-mérsékelt kritikát! Ettől függetlenül hatalmas fegyvertény, hogy megszervezték független polgárok a demonstrációt, és őszintén bízom benne, hogy a most kialakuló emberi kapcsolatok, rutin sokat számít majd, ha egyszer politikai okok miatt büntetik meg a baloldali sajtót egy cikk miatt. Remélem, akkor meg lehet szervezni 50 ezer embert. Remélem, nem jön el ez a pillanat. 
 
 

 

„A Facebookon nyertük meg a választásokat”-mondta Orbán Viktor az EP-ben akkor, mikor a Barrosot lekommunistázó Nigel Farage-nak, vagy a vörös fejjel üvöltöző zöld Daniel Cohn-Benditnek válaszolt. A helyzet azonban az, hogy nem a választást nyerték meg a Facebookon, hanem a médiatörvény és a nyugdíjak körül kialakult vitát akarják most megnyerni a Facebookon. Deutsch Tamás Facebook-csoportot indított ennek érdekében. Indul a „Mindenről a szocialisták tehetnek!” kampány. A csoport hozzászólásaiból válogattunk. 

 

A kettős állampolgársággal kapcsolatban újra és újra felmerül a választójog kérdése. A kormány eddig több okból halogatta a kérdés végleges rendezését, még ha Semjén Zsolt arról nyilatkozott is, hogy nincs másodrangú állampolgárság, csak olyan, ami szavazati joggal jár. Úgy tűnik azonban, hogy e területen a kormányzat kivár, ami két dolgot jelenthet: megvárják a választójogot és a parlamentáris rendszert amúgy is érintő alkotmányozás végét, és azzal összhangban döntenek a kérdésről, vagy nincs koncepciójuk a kérdésben. Reméljük, hogy nem utóbbiról van szó, gazdasági téren ugyanis nagyon sok hátrány származott a különböző ötletelésekből. Mindenesetre a kérdést érdemes megvizsgálni úgy, hogy kilépünk a 23 millió román munkavállaló, a „mindent vissza Trianonból” és a magyar belpolitika Bermuda-háromszögéből.

Az Orbán Viktor meghátrálását egyetemlegesen megünneplendő bankett alkalmából elkészítettük az ott elhangzó megnyitóbeszédet, amely méltó emléket állít annak a heroikus küzdelemnek, amelyet a patás ördög, és valóságshow-ellenes krampuszai ellen vívtunk.

geremi 2011.01.07. 01:21

Európa itt van!

 Európa itt van!

Igen, szó szerint itt van, eddig is itt volt, meg mi is ott voltunk, de most végre kézzel foghatóan, s szemmel láthatóan. Elérkeztünk végre ahhoz a pillanathoz, amelyet talán sokan vártak 2004 májusa óta. Hazánk 2011 januárjától az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő ország. Ezért vessünk egy pillantást erre az igen fontos, akár történelminek is nevezhető estére, mely egy remélhetőleg hasznos félév első momentuma. Nézzük miről is szól tulajdonképpen a csütörtök este a Parlamentben rendezett ceremónia. Azért gyűlt össze az ország és az EU vezetése, mert ma este vettük át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Tehát a közhiedelemmel ellentétben nem január 1-től van nálunk az irányítás, hanem a ma esti átadás-átvételi ceremóniától kezdve leszünk mi az elnökök a következő 6 hónapban.
Fontos tisztázni, hogy ma estétől az Európai Unió Tanácsának lettünk az elnökei, amely az EU legfőbb döntéshozói testülete, tehát nem az egész Európai Uniót irányítjuk, és nem is rendelkezünk korlátlan hatalommal. A Tanács a tagállamokat képviseli, mégpedig a miniszterein keresztül. Külön-külön összegyűlnek a különböző tárcákat irányító miniszterek és a saját területüket érintő kérdésekben egyeztetnek, hoznak döntést.  Az ülést mindig annak az országnak a minisztere vezeti, amelyik éppen a soros elnök, tehát esetünkben most akármelyik miniszterek is szándékoznak összeülni s megvitatni ügyes-bajos dolgaikat, mindenképpen a magyar tárcavezető lesz a levezető elnök. Ez azért fontos pozíció, mivel meghatározhatja az ülések napirendjét, s mint elnök komolyabb tekintéllyel rendelkezik. Ezen keresztül egy-egy miniszter befolyásolni tudja, hogy milyen témakörök kerüljenek a figyelem középpontjába, tematizálni tudja az ülések menetét. Igen fontos szerep jut a minisztereknek illetve minisztériumoknak, hogy miként állítják össze az ülések napirendjét. Nemcsak a minisztériumokra hárul nagy munka az elkövetkezendő fél évben, hanem a kormányra is, mivel az ő feladata a Tanács munkájának megszervezése, irányítása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a következőkben a saját képünkre formálhatjuk az EU-t, hanem szoros együttműködésben kell dolgozni a többi intézménnyel valamint az eddigi célokat is figyelembe véve kell alakítani a napirendet. Itt kimondottan fontos az együttműködés az Európai Tanács elnökével - Herman Van Rompuy úrral.
S hogy mik azok a célok? Elvileg az elnökségek sorozata triókra vannak osztva, mi a spanyol-belga-magyar elnöki hármas utolsó láncszeme vagyunk. Ennek a hármasnak vannak kiemelt céljai, melyek végig napirenden vannak a másfél év alatt. Ez azonban nem működik még elég olajozottan, viszonylag kevés olyan pont van, amit a spanyol és a magyar elnökség is egyformán képviselne. Sokkal jellemzőbb, hogy az előző illetve a következő soros elnökséggel, esetünkben Lengyelországgal alakul ki azonos álláspont. A magyar elnökség négy pontban foglalja össze prioritásait: növekedés és foglalkoztatás az európai szociális modell megőrzéséért; erősebb Európa; polgárbarát unió; bővítés és szomszédságpolitika.
Végül nézzük meg, miért is fontos számunkra, hogy eredményes legyen az előttünk álló, kihívásokkal teli feladat! Elsősorban természetesen politikai okokból, hiszen a következő időszakban hazánkra még nagyobb figyelem hárul Brüsszelből, ezért egy jól szervezett és szerkesztett elnökséggel növelhető a kormány és az ország tekintélye. Bízzunk benne, hogy vezetői politikusainkat is motiválja, hogy amennyiben sikerül a 4 fő cél valamelyikében jelentős előrelépést tenni, azzal hosszú távra beírhatjuk magunkat az európai történelemkönyvekbe. Én azonban szeretném kiemelni a másik okot, mely talán a hétköznapi emberek számára érdekesebb és hasznosabb, ez nem kapcsolódik szorosan a politikai teljesítményhez, sokkal inkább egyfajta közéleti szempont. Nem másról van szó, minthogy soha vissza nem térő lehetőség van arra, hogy növeljük az EU ismertségét, elfogadottságát. A többsége számára, ez egy távoli, érdektelen és ismeretlen intézményrendszer. Nem rosszindulatú feltételezés, ha azt mondom, kevesen tudnának precíz választ adni, arra kérdésre, hogy röviden vázolja fel az EU-s intézménynek feladatait és jogkörét. A közelség, érdeklődést vált ki, végre itt zajlik az élet, Európa itt van! Használjuk ki, mutatassuk be, hogy nemcsak egy nagy, de üres szervezetről van szó, hanem igenis a jövőnk alakulása függ, a fővárosunkban meghozott döntésektől. Legyünk optimisták, bízzunk benne, hogy sikerrel vesszük az akadályt, fél év múlva pedig, egy megbecsültebb, elismertebb tagországa leszünk az Európai Uniónak! 

Nem vagyok nyugodt. Szeretném szeretni ezt a törvényt, mert szükség van rá, de nem megy. Az egész történet vérciki módon, kapkodva, az országot lejáratva, a gondolkodó emberek polgárok véleményére fittyet hányva jött létre. Tény, hogy ennyi nemzetközi sajtómegjelenést a szépemlékű Happy End és az Ezüsthajó Kft. együttesen, ezer év alatt sem tudott volna generálni, és már várom Orbán Viktor Szijjártó Péter bejelentését, hogy az egész hóbelebanc médiatörvényestől, Annamaristól, csak egy félresikerült gerillakampány volt, de ha mégsem…na, akkor tessék tovább olvasni.

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egész okos bácsi, aki a következőket mondta:
„Az állampolgár részére a politikai szabadság azt a lelki nyugalmat jelenti, amely abból a véleményből származik, melyet ki-ki saját biztonsága felől táplál. És ahhoz, hogy ez a szabadság meglegyen, olyan kormányzat szükséges, amely alatt az egyik állampolgárnak sem kell egy másik állampolgártól félnie.
Ha a törvényhozó hatalom a végrehajtó hatalommal ugyanabban a személyben vagy ugyanabban a hatósági testületben egyesül, nincsen szabadság, mivel attól lehet tartani, hogy az ilyen uralkodó vagy az ilyen testület zsarnoki törvényeket fog hozni, s azokat zsarnoki módon fogja végrehajtani.” (Montesquieu: A Törvények szelleméről, 1748)
Ezt a bácsit úgy hívták Montesquieu, egész bölcseket írt, egész sokan olvasták is szerte a világban, Annamari nem tartozik közéjük, persze még pótolhatja.
Fiatal gimnazista koromból eszembe jutott egyik kedvenc olvasmányom: Ráth-Végh István Emberi butaság című könyve, azt hiszem most íródik a folytatás. Eddig is tudtuk, hogy a hülyeség ragadós, az azonban új információ, hogy hivatalok is képesek jogelődjüktől megörökölni, ezt az igen kellemetlen, hosszú távon súlyos irritációt kiváltó tulajdonságot. A médiahatóság jogelődje, amikor még a keresztségben az ORTT nevet viselte, már akkor is nagyon szeretett vizsgálódni, leiratokat, fordításokat készíttetni. Szakértői gárdájuk akkor is bámulatos volt, az ICE-T fordítás kismiska a 2007-es magyar-magyar fordításukhoz képest.
 

 
Döglégy Zoli és a Kartel Keleti oldal – nyugati oldal című klasszikusából készült a következő leirat, az eredmény több mint vicces.
 
Így szól eredetiben, alatta a leirat, képzeljétek hozzá: 
 
„Az előadó, Ganxsta Zolee egy átlagos hétköznapját meséli el a ’gettóban’. Miután Lory felébreszti, lezuhanyozik, megreggelizik, kirúgja a tegnap esti szeretőjét a lakásból, majd lemegy az autójához, ahol az egyik barátja várja, aki éppen füvet szív. Később átfurikáznak a III. kerültben lakó ’haverjukhoz’, Szaszához. Elfogyasztanak pár üveg italt, majd hárman indulnak el ’nőzni’. A nyolcadik kerület felé rendőrök igazoltatják. Annak érdekében, hogy az ittas vezetésért járó büntetést megússza, megvesztegeti a hivatalos szervet. Ezt követően a nőket nézik az utcán. Az egyiküket beültetik a kocsiba, és mindhárman szexuális kapcsolatba lépnek vele. Meglátogatnak egy kínai büfét, majd a többi baráttal is találkoznak, mint pl. Dopeman és a haverok, akik éppen dominóznak. Végül Ganxsta felhívja az egyik nőjét, hogy töltsék együtt az éjszakát”.  (ORTT, 2007)
Pityinger László, alias Dopeman sem ment el szó nélkül, a nagy port kavart Tilos rádiós vizsgálat mellett írt néhány sort Sz. Annamáriának, pusztán edukációs jelleggel:
A gengszter rapet lehet utálni, primitívnek, erőszakosnak és negatívnak beállítani, de attól, hogy a Tilos Rádión délután nem szólhat Ice T, még marad a szegénység és a bűnözés. A dolgok állandó kölcsönhatásban vannak egymással, de a gengszter rap csakúgy, mint a művészeti formák többsége, reflektál az élet történéseire, nem pedig kiváltja azokat.”
A további ok-okozati viszonyról azt gondolom, hogy egy ennyire inkompetens, vízfejű szervezet semmi másra nem jó, mint rossz közérzet, fejfájás és felháborodás kiváltásra. A szabályozás szükségességét senki nem vitatja, azonban a Médiatanács jelenlegi formájában kifejezetten káros az egészségre. Az új cenzornéni eredményei erősen megkérdőjelezhetőek, a tiltakozásra épülő facebook csoportok tömeges szaporodásán kívül, ICE-T-t sikerült egy pillanat alatt a megasztárosokat megszégyenítően népszerűvé tenni. Persze sose lehet tudni, elképzelhető, hogy ÁL NÉVEN ő a menedzsere.
Nagy változásokra azonban ne számítson senki, már táncoslábú, elkúrtuk Ferenc megmondta a frankót, mi történik a szép új demokratikus Magyarországon, ha a törvények szelleme nem nyeri el a nép tetszését: „Lehet tüntetni a Parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek.” 
Világbéke!

Népszerű elemzői megállapítás manapság, hogy a Jobbik válsága annak köszönhető, hogy a Fidesz elhappolja előlük a szimbolikus jelentőségű politikai témákat. Sőt, néha még olyan vád (baloldalról), vagy megállapítás (bárhonnan máshonnan) is elhangzik, hogy a Fidesz a Jobbik gazdasági programját követi. Vajon ez tényleg így van? Járjunk utána, hogy hogyan néz ki a Fidesz gazdaságpolitikája a Jobbik választási programjának tükrében.  Tekintsük át pontról pontra!

Az elmúlt két évtizedben divattá vált az, hogy külföldre rohangálnak bal-, és jobboldali újságírók, publicisták, azon megszentelt oknál fogva, hogy külföldi elítélő véleményekkel támasszák alá itthoni politikai kritikájukat. Hogy e veretes hagyomány mikor alakult ki, (talán a hírhedtté vált Csurka-levéllel még az Antall-kormány idején), az voltaképpen lényegtelen: bárki is van kormányon, szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy ellenlábasai rajta keresztül az egész országot le fogják húzni a külföld előtt. A médiatörvény kapcsán a jogos kritikákat is teljes erővel nyomja el az az idétlen hisztéria, amit a külföldi sajtó bevonásával rendeznek. Ennek legutóbbi gyöngyszeme Schiff András olvasói levele a Washington Postban. Blogunk, kiemelve szolgáltatói jellegét, írt egy bármikor bárki által elküldhető levelet a nagy nyugati lapok számára, megkímélendő a magyarság szellemi Herkuleseit a további erőfeszítésektől. A politikai korrektség jegyében gondoltunk a közelmúltra/közeli jövőre is, amikor esetleg egy baloldali kormány lenne hatalmon, így mindjárt két mintalevelet is írtunk.

Sokan, sokféleképpen elemezték már, így nem fűznék hosszú kommentárt a történethez, tegnap mi is megírtuk, lejjebb ezt is megtaláljátok. Megéri elolvasni az újévi beszéd eredeti verzióját, ami a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapjára is kikerült. Lehet ezt is díjaznunk kell, már javították a hibákat: http://keh.hu/index.php?submenu=articles&cat=22&id=573&details=1, mindenesetre elgondolkodtató, hogy milyen tanácsadói gárda veheti körül az elnök urat, ha ezt voltak képesek produkálni. Íme:

 

 

 

A kezdet még a régi, patetikus megjelenés, barokk háttér. (forrás: mtv.hu)

Az államfői újévi köszöntők teljesen érdektelenek, a "zemberek" közül senki nem emlékszik már arra, hogy mit is hablatyoltak a tévéből tavaly vagy tavalyelőtt ugyanilyenkor. A remegő lábbal álldogáló, oldalról megtámogatott alkoholmámoros azért, mert amúgy is törlődött a memóriája, a többiek pedig azért, mert az újévi beszédek többnyire semmit nem változtatnak a dolgokon. Itt az ideje, hogy a garbó-szocializmusból ránk maradt szokást elfelejtsük.

Gondolkodni szabad! Ingyen van, jót tesz próbáljátok ki, mi is ezt tesszük.

Minden új blog úgy hiányzik a magyar blogoszférából, mint egy pontosvessző a készülő alkotmányból. Jövő ilyenkorra remélhetően meghaladjuk az Origó, az Index.hu, és a Facebook látogatóinak összesített számát, lenyomjuk "törökgáborelemez" blogját, hiszen nemcsak szikrázóan szellemesek leszünk, hanem szemet szúróan szerencsések is.

Az álmodozást félretéve, jogos a kérdés, hogy mi várható ennek a blognak a hasábjain? Hiszen egy újabb közéleti blog nagyjából annyit ér, mintha egy zöldséges nyitna meg egy bevásárlóközpont előtt. Esély legfeljebb csak akkor adódik, ha megfelelő minőségű árut kínál. Mi is csak akkor válunk olvasottá, ha az írásaink nem a tizenkettő egy tucat blogbejegyzés kategóriájába esnek. Hogy ez így lesz-e, azt majd a leendő olvasóink eldöntik.

A tágabban vett politikai témák mellett fogunk írni történelmi, szociológiai vagy éppen kulturális témában is. Szerencsére nem vagyunk elkötelezve egyik párt irányába sem, így nem valószínű, hogy a kommenttrollok kedvenc forrásai leszünk.

Nagyon szeretjük az összeesküvés elméleteket, az üldözési mániás politikusokat, kedvenceink közé tartoznak a szélsőséges portálok politikai nézetre való tekintet nélkül. Imádjuk a valóság showkat és hiszünk benne, hogy Mónika minden magyar polgár problémáját megoldja majd.

Miért utalunk a "píszíre"? Nem azért, amiért a radikális jobboldali zsargonban elterjedt, hogy a PC=zsidó, a politikailag korrektség meg nem más mint a kommunista érvrendszer elfogadása. Az idiotizmus nem válik bölcsességé azért, mert egy másik idiotizmus még rosszabb nála. Elsősorban azért választottuk, mert elkötelezetlenségünk folytán olyan témákkal is foglalkozunk majd, amelyek a megszokott "politikailag korrekt" keretekben értelmes módon megtárgyalhatatlanok.

Néhány további szó a blogról:

Csatlakozzatok a Facebook és Twitter csoportunkhoz ha tetszik, amit írunk!

A dizájn olyan, amilyen, lesz majd jobb is.

A blog megjelenése egyelőre rendszertelen lesz, nagyjából heti egy írásra fogunk vállalkozni a kezdetekben, de ha megkapjuk az első 25 milliós büntetést, akkor lehet abbahagyjuk. Persze az is lehet, hogy ha összedobjuk a malacperselyben ovis korunk óta gyűjtött aprót, akkor ki tudjuk csengetni.

A blogot enyhe vezérkultusz jellemzi, ami tetten érhető abban, hogy a blog nevében és a blog oldalán kiemelt szerep jut a blogalapítónak. Ez egyfelől a parányi egocentrizmussal magyarázható, másfelől azzal, hogy a szerzőtársakban nem volt meg a kellő bátorság ahhoz, hogy szóljanak emiatt. Akit ez zavar, az takarja le a monitor megfelelő részeit. A megjelent írásokért természetesen minden esetben a poszt elkövetője a hibás, az összes pénzbüntit az ő számlájára kérjük kiszabni a kedves és mélyen tisztelt Médiahatóságtól. A további nem tetszést Tomcat balhorgához hasonlóan jól kivitelezett ütéssel intézzük majd, a kulturált problémamegoldás jegyében.

A posztok kapcsán célszerű a szerzők e-mail címére írni.

A kommentek moderálása kapcsán a legteljesebb liberális felfogást követjük: a kommentelők úgy anyázhatják és sunázhatják a szerzőket, ahogy akarják. Ez alól azért mégis kénytelenek vagyunk pár kivételt tenni. Először is, reklámokra nincs szükségünk, tehát a rózsaszín pullóverek, a meghívós játékok, a viagrás oldalak és társaik marketingcéllal történő beszúrását törölni fogjuk. Ugyanez lesz a sorsa azoknak a kommenteknek is, amelyek a hatályos magyar büntetőtörvénykönyv megfelelő paragrafusába ütközőnek gondolnak az oldal szerkesztői.

A változtatás jogát fenntartjuk.

 

Ennyit az új blogról, Minden Kedves Olvasónknak, és Leendő Olvasónknak Boldog Új Évet Kívánunk!