A kezdet még a régi, patetikus megjelenés, barokk háttér. (forrás: mtv.hu)

Az államfői újévi köszöntők teljesen érdektelenek, a "zemberek" közül senki nem emlékszik már arra, hogy mit is hablatyoltak a tévéből tavaly vagy tavalyelőtt ugyanilyenkor. A remegő lábbal álldogáló, oldalról megtámogatott alkoholmámoros azért, mert amúgy is törlődött a memóriája, a többiek pedig azért, mert az újévi beszédek többnyire semmit nem változtatnak a dolgokon. Itt az ideje, hogy a garbó-szocializmusból ránk maradt szokást elfelejtsük.

 

"Az beszídnek hasztalan voltárul..."

 

A kezek összefonódnak, a háttérben az elnököt a nemzeti lobogók foglalják keretbe. (forrás: mtv.hu)

A fentiekre amúgy már Sólyom László is rájött, ő annyiban próbálta megtörni a hagyományokat, hogy az alkoholmámoros ország helyett a másnapos országnak intézte a beszédét, ezért éjfél helyett másnap közvetítette a köztévé az elnöki beszédet. A szokásos sematikus reakciók pedig mindig adottak voltak: balról felpanaszolták a politikai tartalmú beszédet, jobbról pedig rámutattak, hogy már a köztársasági elnök is azt gondolja, hogy baj van. A baloldaliak akkor még nem gondolták, hogy egyszer majd Sólyom Lászlót is vissza fogják sírni, pedig Schmitt Pál beiktatásakor balról és még jobbról is mindenki a régi köztársasági elnököt kívánta vissza.

A következő teremben már felbukkant egy európai zászló is az elnök jobbján (forrás: mtv.hu)

Nos, úgy tűnik az akarat megvolt a köztársasági elnök jelenlegi ceremóniamestereiben is, az alapötlet, hogy a köztársasági elnök újévi megnyitója ne emlékeztessen egy iskolai szavalóverseny döntőjére, nem volt rossz. A mozgó kamera sikeresen kikapcsolta volna azt az érzést, hogy sokszor elpróbált, felolvasott szövegről van szó, ami ráadásul, mint arra fentebb utaltam, tartalmilag arra hajaz, mikor elmondták, hogy mit kell teljesíteni idén a hároméves tervből.  A változtatás rendben is lett volna, ám a kamerának két oldala van, és a másik oldal most sem hozta azt, ami elvárható lett volna tőle, pedig az ember azt gondolná, hogy egy sajtó előtt gyakran szereplő politikusnak ezzel már nincs gondja.

Az ideges kézmozdulatok jelentősen rontják egy-egy beszédnek az értékét. (forrás: mtv.hu)

Az egyik gond természetesen a megjelenés: valahogy úgy érezte az ember, mintha Schmitt Pál megint a vívópáston tartózkodott volna, ellenfele pedig, a megfontoltan (na jó mondjuk ki, ijesztően) közelítő elnök elől menekülő kameraman. Eleinte azon gondolkodtam, vajon bárd, véres kard, vagy mi a fene lehet a kezében, miért nem látom a zakó alján a kézfejeket. A választ megkaptuk később, a videó második felében előkerültek az elnök úr kacsói, a fent említett eszközöket eddigre eldobta, de még az is lehet, hogy nem volt nála korábban sem. Kezdő politikusoknál gyakori probléma, hogy nem tudnak mit kezdeni végtagjaikkal, az ujjaival beszéd közben játszott, és idegesen matatott, mint kezdő bölcsész az első vizsgája előtt.

 A másik apró dolog, hogy a beszéd tartalmilag úgy hangzott, mitnha Orbán Viktor valamelyik korábbi beszédírója írta volna meg. Éppen csak a "Hajrá Magyarország" szlogen hiányzott a végéről, amúgy minden benne volt: munka, munkahelyek védelme, összefogás, változás, szakítás a múlttal, és persze a korábbi baloldali kormányok felelőtlen politikája. Akár össze is ollózhatták volna a korábbi retorikai fordulatokból, akkor sem hangzott volna másképpen.

A finálé: a fényben fürdő út végén a sötétben áll az elnök, a kezeit még a búcsú perceiben sem tudta megzabolázni. (forrás: mtv.hu)

Apró hibák persze akadnak a nagy pátosz közepette: ugyanis az az utalás, hogy Magyarország jogara alatt egyesül az európai magyarság, némileg hibádzik, ha a kárpátaljai vagy a vajdasági magyarokra gondolunk. Most ők vagy nem magyarok, vagy nem Európában élnek, mindenesetre a határontúli politikára érzékeny jobboldali kormánypolitika egy észrevétlen öngóllal melegített az új évre. A köztévének mindenesetre sikerült odáig eljutnia a szervilizmusban, hogy a köztársasági elnököt is nagy betűvel írták.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://politicallyincorrect.blog.hu/api/trackback/id/tr892551965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása