Az alábbiakban barátunk, Csaba Zoltán írását olvashatjátok: 

Nem tudtam azonosulni a csütörtöki médiatörvény elleni tüntetéssel.

Nem szeretem a törvényt. Azt gondolom, hogy nagyon rossz irányba visz, a hatalommal való visszaélés lehetőségét rejti. Akkor is így gondolom, ha Mádl a szombati Magyar Nemzetben ez ellen érvel. Veszélyesnek tartom, ha túlzottan központosul a hatalom, de könyörgöm, valaki mondja meg Kornai Jánosnak, meg a Kossuth téren tüntetőknek, hogy egyelőre Magyarországon NINCS autokrácia, se cenzúra!
Már a korábbi, Kossuth téren szervezett demonstráción is erősnek éreztem, mikor Bródy a berekesztettségről beszélt, úgy tett, mintha üldöznék, és párhuzamot vont a kommunizmus éveiben zajló üldözésekkel. Ajánlanám a kedves figyelmébe az alábbi videót; Kis János, Mécs Imre, Orbán Viktor, Fodor Gábor és rendőrök. (Feketedoboz, 1988)
"Ma Magyarországon nincsen sajtószabadság, ma Magyarországon nincsen szólásszabadság..."
állította ugyanennek a tüntetésnek az egyik szervezője beszédében. Véleményem szerint ez egyszerűen nem igaz. Amíg videó megosztókon, újságokban olvashatunk a tüntetésről, amíg egyáltalán erre elmehetünk, addig káros dolog minden árnyaltság nélkül azt mondani, hogy nincs sajtószabadság. Még Heller Ágnes is azt mondta, hogy
hagyjuk végre abba a helyzetet nem pontosan leíró, túl nagy szavak egymást túllicitáló kiabálását. Autokrácia, hazaáruló, korrupt.”
A csütörtöki tüntetés párhuzamot vont az egyiptomi és a magyar helyzet között. Tudom, hogy nem azt állította a szónok, hogy hazánkban ugyanaz a helyzet, de a kontextussal ezt az érzetet keltette a hallgatóságban. Az egyiptomi, vagy a fehérorosz helyzettel való párhuzam alapvetően hamis és megtévesztő. Félreértés ne essen, borzalmas az optikája annak, hogy a magyar kormány pár hete a szaúdi-magyar kapcsolatok elmélyítéséről beszél, aztán Szaúd-Arábia befogadja a Tunéziából a forradalom elől menekülő elnököt, ezt követően Egyiptomban turnézik Orbán, ahol ugyancsak zavargások törnek ki. Magyarul a „baráti országok” rezsimje meglehetősen autokrata. Ettől függetlenül le kell szögezni, hogy Magyarországon demokrácia, és jogállam van, de a hatalom nem tartja tiszteletben az elmúlt 20 év magyar demokráciájában kialakult, illetve az Európában elfogadott demokratikus elveket, hagyományokat. Ez éppen elég nagy baj, ezt is lehet kritizálni.
Bodó Balázs üde színfolt volt a tegnapi tüntetésen. Arról beszélt, hogy a jelenlegi helyzetnek is megvan a maga szépsége, mert így ráébredünk az értékeinkre, mint a szabad sajtó, vagy a demokratikus intézmények, hovatovább magántulajdon.
 „– Barátaim! Az igazat megvallva én örülök a mostani médiatörvénynek. Örülök neki, mert elkezdődött végre a beszélgetés arról, hogy mire is való a média, hogyan is működik az internet korában, milyen állapotban van a magyar sajtó, és hogyan lehetne a negyedik hatalmi ágat jobbá tenni. Őszintén szólva, örülök a magánnyugdíjpénztárak államosításának is, mert így nem csak a magántulajdonról kell mindannyiunknak elgondolkodnunk, de arról is, hogy érdemes-e az államra bízni a jövőbeni jólétünket. Végre az is kiderül, hogy mire tartjuk az Alkotmánybíróságot, és hogy milyen intézményeket tartunk a köztársaság számára létfontosságúnak. Talán ez a krízis kellett ahhoz, hogy ráébredjek, ráébredjünk arra, mi is a magunk felelőssége egy demokráciában. Az elmúlt 10-15 évben azt hittem, hogy ha teszem a dolgom, tisztességgel és becsülettel, akkor apránként ugyan, de majd minden egyre jobb lesz. Nem lett jobb, egyre rosszabb lett.” 
Abban is igaza van Bodónak, hogy nekünk magunknak, egyszerű, hétköznapi civileknek kell a kezünkbe venni a saját sorsunkat, és nem várni kell az intézményekre, a politikusokra, vagy az EU-ra. Mi magunk legyünk a saját sorsunk kormányosai!
Megjelent a tüntetésen Kardos-Horváth János is, a Kaukázus egykori frontembere. A "Gyere vissza, Feri, segíteni kell" című nóta eléneklése nem biztos, hogy segített abban, hogy a média és az érdeklődők a demonstrációt párt-független, civil megmozdulásként azonosítsák. Tovább rontott a helyzeten, hogy több LMP-s és szocialista képviselő is megjelent, pl. Szabó Zoltán MSZP-s politikus is, és erre a színvonalas média rögtön le is csapott (Index videó, Heti Válasz, stb). Kicsit sajnálom, hogy az üzenet, hogy tükröt tartsanak Orbán Viktornak, egykori, diktatúra és elnyomás ellen küzdő énjét felidézve, nem jön át – különösen a médián.
 Néha a kevesebb több. Talán, ha jobban kiérlelt, egységesebb, kevésbé populista frázisokkal álltak volna ki a civilek, kevesebb túlzással, akkor hitelesebb lenne a kritika. Több Bodó-féle beszédet, értelmes-értékes-mérsékelt kritikát! Ettől függetlenül hatalmas fegyvertény, hogy megszervezték független polgárok a demonstrációt, és őszintén bízom benne, hogy a most kialakuló emberi kapcsolatok, rutin sokat számít majd, ha egyszer politikai okok miatt büntetik meg a baloldali sajtót egy cikk miatt. Remélem, akkor meg lehet szervezni 50 ezer embert. Remélem, nem jön el ez a pillanat. 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://politicallyincorrect.blog.hu/api/trackback/id/tr562624446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yumurdzsak 2011.01.31. 10:29:17

basszus zoli! nem igaz már, h te is komolyan vetted a gyere vissza feri számot. tudom,h a belga magyar nemeti hip-hopját is rongyosra játszotta a pannon rádió, de jó lenne, ha az egész számot meghallgatnád, vagy egy csöppet utánanéznél kardos-horváth életútjának

Zixus 2011.01.31. 15:55:29

Egyáltalán nem vettem komolyan. Azt írtam, hogy az ilyen fokú irónia nagyon félreérthető, és nem érte el a hatását. Ahogy Juhász Péter, a tüntetés egyik főszervezője fogalmazott: "Ha lett volna a szervezőknek beleszólása, valószínűleg megkérték volna KHJ-t, hogy inkább mást válasszon, mert túl nagy a kockázata annak, hogy egy tüntetésen csak a refrént hallják meg az emberek, és az önmagában félreérthető. Mivel azonban nem tudták a szervezők, hogy egyes előadók mit fognak játszani, így lement a a nóta, és sokan félre is értették. Ez önmagában nem szerencsés, sőt, sajnálatos is"

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2011.02.01. 18:34:10

Rengetegen fúrják ezt a mozgalmat, így nem csoda, hogy vannak hibák, de ahogyan a szerző írta, minden hibája ellenére is figyelemre méltó, ami történik.

BodóBalázs 2011.02.06. 19:22:03

Az egyik tanulság az (legalábbis számomra), hogy a tömegtüntetés nem a finom irónia és az önreflexió legalkalmasabb terepe... :) Kösz a véleményt.
süti beállítások módosítása